Geschiedenis

Daglicht begon in 1979 als tijdschrift, opgezet door vormgevers en kunstenaars die wilden experimenteren met grafische technieken. Na de laatste uitgave nummer 10 in 1982 ging de naam over op het atelier, dat destijds in de kelder van De Fabriek was gevestigd. Nu zijn de doelstellingen nog steeds dezelfde:

 

  • professionele kunstenaars de mogelijkheid bieden om grafiek te vervaardigen
  • het bevorderen van de grafische kunst door het organiseren van projecten en workshops.


Vanaf begin af aan heeft GAD gewerkt met kunstenaarsondersteuners, elk met een grafisch specialisme, die hun collega’s met raad en daad bij staan. Jaarlijks organiseert Daglicht workshops en cursussen, waar kunstenaars uit binnen- en buitenland aan deelnemen. Sinds 1999 verzorgt GAD ook cursussen voor het voortgezet onderwijs in het kader van het serviceonderwijs (CKV).

 

In 2001 verhuisde Daglicht naar het Meulensteen Art Centre omdat de oude locatie in De Fabriek niet meer voldeed. Een van de redenen was dat niet kon worden voldaan aan de steeds strenger wordende veiligheids- en milieueisen. Nu zijn er voorzieningen waardoor er milieuvriendelijk kan worden gewerkt. 

 

Begin 2017 is Grafisch Atelier Daglicht gefuseerd met Stichting Beeldenstorm. Sindsdien zijn beide werkplaatsen gevestigd op het NRE terrein.

70282_Daglichten.jpg 75999_16698_Hardekern.jpg
52613_vanAbbe1.jpg