ACTUEEL

maandag 20 juli 2020

Make Eindhoven, zomerstop 2020

Op 17 juli hebben we aangekondigd dat Beeldenstorm/Daglicht vanaf heden verder zal gaan onder de naam Make Eindhoven.

We gaan deze week wel gewoon van start met onze jaarlijkse zomerstop. Onze werkplaatsen zijn gesloten van 20 juli t/m 23 augustus 2020. We zien je graag weer vanaf 24 augustus bij Make Eindhoven!

 

maandag 23 maart 2020

Werkplaatsen gesloten ivm. Covid-19

Gezien de huidge ontwikkelingen omtrent de Corona-crisis zien wij ons gedwongen de werkplaatsen tot nader orde te sluiten. Eventuele afspraken die je al gemaakt hebt zullen later opnieuw worden ingepland. 

 

Excuses voor het ongemak.

2800_unnamed(11).jpg

donderdag 13 februari 2020

Tweede etsworkshop voor Carte Blanche

Carte Blanche is een graag geziene gast bij Beeldenstorm/Daglicht. Twee jaar geleden was de woensdaggroep van de Werkplaats van het kunstenaarscollectief reeds te gast voor een ets-workshop.

 

Zij leerden toen basistechnieken lijnets, droge naald en aquatint en werden uitgedaagd om hun eigen idioom te vertalen naar grafiek. Nu is de woensdaggroep terug om zich verder te verdiepen in de etstechnieken. Na de eerder opgedane kennis opgehaald te hebben kregen zij een opdracht mee. De werkplaats van Carte Blanche is namelijk bezig met het maken van een nieuwe voorstelling naar aanleiding van Shakespeare’s Richard III. Dit stuk gaat, samen met de voorstelling naar aanleiding van Henri V waar Carte Blanche’s Hartenkoningen aan werken, in première in het Parktheater op 16 en 17 juni 2020.

 

Het werken aan Richard III is een totaalervaring voor de mensen van de Werkplaats. De invloed van het stuk komt terug in het beeldende werk waar ze aan werken en zal in een later stadium zijn weg weer terug vinden naar het speelvlak.

 

De woensdaggroep laat zich inspireren door het stuk en door de collages die zij eerder maakten in hun eigen ruimte. In verschillende diepdruktechnieken – lijnets, aquatint, maar ook tectyl-aquatint en Toyobo - ontstaan er portretten van “slechte” koningen, veldslagen en fantomen. De workshop is helaas al weer bijna ten einde met opnieuw prachtige resultaten, maar het zal niet voor het laatst zijn dat Carte Blanche te gast is bij Beeldenstorm/Daglicht.

 

De grafische werken worden vanaf 1 april tentoongesteld op de plek waar het stuk ook zal worden opgevoerd: Het Parktheater in Eindhoven. De precieze tijden voor de opening volgen nog in een later bericht.

56181_IMG_20200205_151054.jpg

donderdag 05 december 2019

Wintersluiting 2019/2020

Van 23 december 2019 tot en met 5 januari 2020 zijn onze werkplaatsen gesloten.
In verband met het opnemen van de inventaris zijn wij in de week van 6 t/m 12 januari alleen voor speciale projecten open.
Vanaf maandag 13 januari 2019 ben je weer welkom.

Het team van Beeldenstorm/Daglicht wenst je een fijne vakantie en een gelukkig nieuwjaar.

99848_unnamed(8).jpg

woensdag 04 december 2019

afscheid bestuursleden

Wegens het verstrijken van de termijnen hebben wij op vrijdag 29 november afscheid genomen van bestuursvoorzitter Liesbeth Schreuder en penningmeester Bert Nagelkerke. We danken hen voor hun inzet en steun gedurende bijna 10 jaar.

Het huidige bestuur bestaat uit Ria Hermanussen (secretaris), Sjaak de Blaauwe (penningmeester) en Arie van Rangelrooij (voorzitter)

vrijdag 08 november 2019

Winter NIGHTSHIFTS

In de wintermaanden zijn we weliswaar maar eens in de maand geopend in de avond, maar vergis je niet: De NIGHTSHIFT gaat gewoon door!
Kunstenaars en ontwerpers komen naar de grafische werkplaats om in ontspannen sfeer zelfstandig te werken tot in de late uurtjes.

Adviseurs Alice Schiavone en Lilia Scheerder werken na de reguliere sluitingstijd nog even door en openen vanaf 18 april tot aan de zomerstop 2x per maand op donderdagavond de deuren van Beeldenstorm/Daglicht.

De Nightshifts voor de komende maanden -tot de ingang van de zomertijd- vinden plaats op iedere 3e donderdag van de maand: Dit jaar zal dit nog zijn op 21 november en 19 december

Let wel: Tijdens de Nightshift is er geen begeleiding beschikbaar, dus om deel te nemen hieraan moet je zelfstandig kunnen werken.

75641_Biesboschbijnacht.png

donderdag 07 november 2019

Ad Dekkers en het proces van het maken

Workshop Beeldenstorm/Daglicht

4-8 november 2019

 

Tentoonstelling Albert van Abbehuis

3 november – 1 december 2019

 

Lezing Katja Rodenburg: Zondag 24 november 2019 om 14.30 in het van Abbehuis.

“het proces van het maken” voertaal Nederlands.

 

Ad Dekkers en het proces van het maken gaat over de manier waarop kunstenaar Ad Dekkers (1938-1974) inspiratie vond, onderzoek deed en zijn werk ontwikkelde.

 

Kunstfilosoof en curator Katja Rodenburg doet op dit moment onderzoek naar zijn scheppingsproces en schrijft een boek over dit thema. Kunstenaars van nu volgen een week lang een Masterclass in samenwerking met Beeldenstorm/Daglicht Eindhoven. Zij laten zich inspireren door het werk van Ad Dekkers. Zo bezoeken zij onder andere de werken in de openbare ruimte rond de Technische Universiteit Eindhoven en in het bijzonder de reconstructie van het grote tegelreliëf bij Rijksmonument De Ploeg in Bergeijk, dit voorjaar geopend door prinses Beatrix.

 

Uit de hieruit voortkomende werken wordt een keuze gemaakt. Deze werken zullen - na de masterclass - in de tentoonstelling bij het Van Abbehuis worden opgenomen. Kunstenaars: Jadranka Njegovan, Leonie van Santvoort, Monique Kwist, Rogier Arents, Marco Arwert, Véronique Driedonks

 

De tentoonstelling bij het Van Abbehuis licht een tipje van de sluier op van het proces van Ad Dekkers, het onderzoek van Katja Rodenburg en het proces van de kunstenaars. De tentoonstelling is een work in progress en de bezoeker wordt zo zelf meegenomen in het proces van het maken.

 

Deze masterclass en de tentoonstelling maken deel uit van de speerpuntprojecten van stichting Grafein. Grafein is initiator en organisator van Grafiek2019. Tot eind november vinden op meer dan honderd locaties in Nederland grafiekactiviteiten plaats. www.grafiek2019.nl

62939_IMG_5630.JPG

donderdag 19 september 2019

Litho XXL

 

Op vrijdag 13 september startte een experimenteel traject waarbij vier kunstenaars zowel in het atelier van het Nederlands Steendrukmuseum als in de grafische werkplaats van Beeldenstorm/Daglicht aan de slag gaan onder begeleiding van meesterdrukker Gertjan Forrer. De kunstenaars zullen worden uitgedaagd om binnen- en buiten de gebaande paden op groot formaat met de lithografietechniek te experimenteren.

 

Met dit traject willen wij de kennis van de techniek van lithografie stimuleren, actualiseren maar bovenal levend houden. Daarnaast willen wij de speciaal hiervoor geselecteerde kunstenaars ruimte geven om binnen de hedendaagse beeldende kunst aan de slag te gaan met vernieuwende en meer onorthodoxe toepassingen.

 

Een eindpresentatie staat gepland op 30 november.

 

Deelnemende kunstenaars:


Ide André

Hamid El Kanbouhi

Marjolein Landman

Annemarie Slobbe

80307_Schermafbeelding%202019-09-19%20om%2011.11.43.png 66167_Schermafbeelding%202019-09-19%20om%2011.12.13.png

donderdag 29 augustus 2019

Tentoonstelling Kees de Kort - De Daglicht Sessies

Het afgelopen jaar heeft Kees de Kort met grote regelmaat in de grafische werkplaats van Beeldenstorm/Daglicht gewerkt. Dit heeft geresulteerd in een 20-tal werken die nu, onder de titel ‘De Daglicht sessies’ in de werkplaats worden getoond. Waar het maken van grafiek soms als stug en tijdrovend wordt gezien heeft Kees juist voor een vrije en losse benadering gekozen. Verschillende grafische technieken worden binnen een werk gecombineerd en soms worden er nog tekeningen of schilderingen aan toegevoegd. Dit alles heeft een unieke, kleurrijke en gelaagde serie opgeleverd.

De expositie is tijdens openingstijden te bezichtigen tot en met 17 oktober.

Opening vrijdag 30 augustus om 19.30 uur

 

 

 

 

5910_IMG_5309.jpg

maandag 29 juli 2019

Update Nightshift

Afgelopen lente zijn we weer van start gegaan met de Nightshift in onze grafische werkplaats.

We zijn nu nog even gesloten vanwege de zomerstop, maar op 19 augustus openen de werkplaatsen weer en gaat ook de Nightshift op nieuw van start.

 

Tot aan de ingang van de wintertijd zijn we de komende donderdagavonden geopend:

 

22 augustus
5 september
19 september
3 oktober
17 oktober

 

Op deze data kun je vanaf 17.00 zelfstandig komen werken in onze grafische werkplaats.

96034_Nightshift01.jpg
1 2 3 4 5 6