PUBLICATIE

dinsdag 12 2016

Aanvullingen nieuwsbrief

Expositie Beeldenstorm & Grafisch Atelier Daglicht

 

De presentatie in het Van Abbehuis van Grafisch Atelier Daglicht van 20 februari tot 13 maart was een mooie presentatie met een zeer drukke opening en vele bezoekers.

Hoogtepunten uit het archief van Daglicht waren te zien en de oneindige mogelijkheden van de grafische techniek om op zeer uitlopende materialen te drukken, zoals steen, hout, textiel en zelfs op cassettebandjes.

 

Gastateliers:

Ri-Jeanne Cuppens:

Ri-Jeanne Cuppens maakte al vaker gebruik van onze gastateliers. Ze gebruikt haar werkperiodes voor verdieping en experiment binnen haar beroepspraktijk. Ze heeft zowel 2D als 3D gewerkt. De afgelopen werkperiode maakte zij enkele zeefdrukken.

 

Francesca Marti:

Francesca Marti is een kunstenaar uit Mallorca. Zij werd uitgenodigd door Dhr. Meulensteen om in maart een aantal weken te werken in ons gastatelier en werkplaats ter voorbereiding van haar oeuvre-tentoonstelling in het Danubiana Meulensteen Art Museum in Bratislava, Slowakije, die eind november van dit jaar opent.

Ze heeft bij Daglicht meerdere grote gerasterde foto’s over schilderingen heen gezeefdrukt.

Zij heeft gewerkt op verschillende ondergronden en zeefdrukken maken onderdeel uit van de serie ‘Dreamers’ die verwerkt gaat worden in een installatie bij haar tentoonstelling. http://www.francescamarti.com

 

Griet Menschaert:

Ter voorbereiding van haar performance ART IS REAL! IS ART REAL? in het kader van 80 jaar Van Abbemuseum heeft Griet Menschaert in onze ruimte gewerkt aan een aantal tekeningen. De

performance vindt plaats in de Eindhovense binnenstad en in het museum met vier kleurrijke vaandels met teksten op beide zijden die elkaar ontwrichten. Bijvoorbeeld: 'Follow the Free Guide' aan de ene kant en 'Be The Free Guide' aan de andere kant.

14 April, 11.00 to 17 April , 19:00, Eindhoven/Van Abbemuseum

http://tinyurl.com/hannnkp

 

Krassen op de ziel 

 

Op 19 maart vond bij Daglicht een seminar etsen voor hulpverleners plaats:  Krassen in de ziel.  

Organisatie ; Stichting-to-the-Etch. Zeven activiteitenbegeleiders en hulpverleners met een creatieve beroepspraktijk hebben een dag lang etsen gemaakt en gediscussieerd naar aanleiding van een lezing gegeven door Cornelie Samson: ‘Waar ligt de helende kracht van een eeuwenoude grafische techniek als etsen? Kan de techniek cliënten een handvat bieden zich uit te drukken en om vertrouwen in hun eigen kunnen op te doen?’

 

Workshops

 

Design Academy: kennismaking met de werkplaats. 

De vier groepen van ongeveer 12 studenten hebben bij Daglicht op een woensdagmiddag een introductie zeefdruk op textiel en papier gekregen. Dit initiatief van de Design Academy is er op gericht om studenten kennis te laten maken met de mogelijkheden die Eindhoven hen kan bieden voor een succesvolle studie. De groep, bestaande uit studenten uit alle werelddelen, ontvingen eerst een rondleiding met uitleg over alle technieken in de werkplaats en hoe die door designers zijn toe te passen. Na de introductie over het zeefdrukken zijn de studenten gaan experimenteren met diverse zeven op allerlei ondergronden en combinaties. Voor een aantal was vooral het bedrukken van textiel interessant en er werden al plannen gemaakt om te werken aan de nieuwe textieltafel.

 

 

Studium Generale TU/e Eindhoven: workshop zeefdruk

 

Via Studium Generale werd dit jaar weer de mogelijkheid geboden om een cursus zeefdruk te volgen op woensdagavond. Het maximale aantal van 12 deelnemers was snel volgeboekt. De groep bestond voornamelijk uit studenten Industrial Design en Bouwkunde aangevuld met studenten van andere richtingen. Op de vier avonden is er gedrukt op papier, hout, tassen, shirts en zijn er boekomslagen ontworpen en uitgevoerd. De klassieke opvatting over zeefdruk in oplage is vervangen door de behoefte aan onderzoek en spelen met de uitgebreide mogelijkheden die de techniek bij Daglicht biedt voor de studenten in de toekomst.

 

Eckart College Grafische technieken.

 

Grafiek heeft bij het Eckart college een lange traditie. In de jaren zeventig stond er al een etspers in het tekenlokaal die door leerlingen na schooltijd gebuikt kon worden om grafiek te maken voor b.v. een presentatie map voor de selectie van een kunstacademie. De nabijheid van Daglicht geeft de leerlingen de kans om zich extra te verdiepen in de grafische technieken. Op school hebben de leerlingen onder begeleiding van hun docenten verschillende technieken voorbereid. Ze prepareerden een kleurenlinosnede, een blinddruk, een materiaaldruk, en een ontwerp voor een zeefdruk. Al deze technieken moesten op een woensdag gedrukt worden. Dit betekende dat er in flink tempo gewerkt werd met een stevige deadline.

 

Fraser Stewart: ‘Pressed on the edge’

 

‘Pressed on the edge’ is een project van Fraser Stewart uit 2016 waarin hij een serie etsen op formaat 240 X 110 cm heeft gemaakt die bij Daglicht gedrukt zijn. Het project is van start gegaan tijdens een residentie periode bij de Rijksacademie in Amsterdam. Zijn observatie van spelende jongens, die een automobilist tot uiterste woede dreven, zijn de aanleiding voor de serie ‘Pressed on the edge’. Bij de sloop van een gebouw vroeg Fraser aan de bouwvakkers om stukken geërodeerde en verbogen zinkplaten. Tijdens pogingen om de platen weer vlak te krijgen heeft de uitvoerder met een vorkheftruck assistentie verleend. In de sporen die zo ontstonden zag Fraser de aanleiding voor de uiteindelijke afbeelding op de grote zinkplaten en vond hij een manier om deze om te zetten door het etsen van de platen in bruikbare platen voor een serie prenten. In deze eenvoudige actie van ‘trial and error’ kan het materiaal worden vervormd en vernietigd. Door het testen van de uiterste limieten van het materiaal en het transformeren onthuld het zink zijn kwetsbaarheid.

De prenten zijn getoond op de London Contemporary Artfair 2016 en op de Art Rotterdam 2016.

donderdag 01 2015

2015

11-2015

Print Lab Daglicht 3 / Lea Theunissen

'Omsingeld door Hond & Kluns'

 

Publicatie uitgegeven n.a.v. de werkperiode van Lea Theunissen bij Daglicht 

 

Verkrijgbaar bij Daglicht, Kosten €6 

---------------------------------------------------------------

04-2015

Print Lab Daglicht 2 / Rogier Arents

'Luchtbrug'

 

Publicatie uitgegeven n.a.v. de werkperiode van Rogier Arents bij Daglicht 

Rogier Artents is in 2012 afgestudeerd aan de Design Academie. Inmiddels werk hij als vormgever met een eigen buro in Rotterdam en begeeft zich op het grensvlak tussen kunst, wetenschap en design.
 

Voor dit projcet werkte hij samen met een aantal wetenschappers van de TU/e. Dit waren o.a. Bettina Speckman en Jack van Wijk

 

Verkrijgbaar bij Daglicht, Kosten €6 

---------------------------------------------------------------

03-2015

Print Lab Daglicht 1 / Gam Bodenhausen

'Disappearance of the Liquid Mountain'

 

Publicatie uitgegeven n.a.v. de werkperiode van Gam Bodenhausen bij Daglicht 

Gam Bodenhausen (Geldrop, 1973) woont en werkt in Eindhoven.
Bij Grafisch Atelier Daglicht Eindhoven werkte Bodenhausen dagelijks aan een veranderende installatie met tekeningen, video, ruimtelijk werk, etsen, muziek en tekst.
Het blijft niet alleen bij haar eigen werk. Ze nodigt de vier andere kunstenaars uit om iets toe te voegen aan de installatie of in de ruimte van het gastatelier. Ook deze kunstenaars werken in diverse media en experimenteren met grafiek.

 

Gam Bodenhausen met: Richtje Reinsma, Dorien de Wit, Sibylle Eimermacher en Simone van Dijken.

 

Verkrijgbaar bij Daglicht, Kosten €6 

 

----------------------------------------------------------------

juni 2015

WOW PRINT 

 

Grafisch Atelier is opgenomen in de prachtige publicatie 'WOW Print',

uitgegeven na aanleiding van de gelijknaminge tentoonstelling bij WOW Amsterdam. Zowel de expositie als het boek zijn samengesteld door Sigrid Calon

 

Het kunstenaarsboek (met echte risoprints) is in beperkte oplage gedrukt en te bestellen via deze link 


96660_Margriet.jpg 25605_leaboek.jpg 59916_R3.jpg
68890_linda.jpg

zondag 01 2012

2012

De 3e Hand

 

Publicatie De 3e Hand

Tekst: Liesbeth Schreuder

Ontwerp: Eric de Haas

Met werk van 

- Beeldhouwer Alphons ter Avest en beeldend kunstenaar Peter Jordaan
- Fotograaf Sofie van Dam en haar Finse collega fotograaf Anne Yli-Ikkela
- Striptekenaar/beeldend kunstenaar Jeroen de Leijer en beeldend kunstenaar Steppie Lloyd Trumpstein
- Dichter/kunstenaar Annemieke Gerrist en schrijver/beeldend kunstenaar Mowaffk al Sawad
- Vormgevers Wendy Plomp en Remco van de Craats

 

Te koop voor € 5 (excl verzendkosten) 

Bij interesse KLINK HIER 

 

-----------------------------------------------------------------------------

 

Jubileum Uitgave 30 Jaar Daglicht 

 

Publicatie ter ere van het 30 jarig bestaan van Grafisch Atelier Daglicht

Voorwoord: Sophie Gobits-van Beek

Teskten: Linda Arts, Pierre Cops, Kees de Kort, Bert Loerakker, Liesbeth mertens, Ingrid Simons, Margriet Thissen

Uitgever: Lecturis Eindhoven

 

Te koop voor € 30 (excl verzendkosten) 

Bij interesse KLIK HIER 

 

21765_IMG_1703.jpg 95371_IMG_1709.jpg
17795_IMG_1708.jpg

vrijdag 01 2010

2010

ZUSAM

Uitgave bij de tentoonstelling 'Zusam' in Alte Post, Neuss, Duitsland

Curator tentoonstelling: Bert Loerakker

Kunstenaars: Linda Arts - Alexandra Roozen - Ingrid Simons

Teksten: Saskia van de Wiel (curator museum van Bommel van Dam)

Taal : NL / DE

donderdag 01 2009

2009

Stormlicht

Publicatie uitgegeven bij het project Stormlicht 2008/2009

Duits (Karin Noffke) / Engels (Laura Watkinson) 

Inleiding  : Rick Verkauteren

Redactie   : Saskia van de Wiel

Fotografie: Maarten Loosbroek

Grafisch ontwerp : George van Uden

Isbn: 978-90-78290-13-1

 

In deze publicatie is het werk van de volgende kunstenaars opgenomen:

Fabian Luyten, Tanja Niedermann, Torsten Solin, Marcel Berlanger

Sigrid Calon, Rene Korten / Jan van den Langenberg, Eric Angenot

Christine Haase, Anna Lange

 

New York*Prints*Eindhoven

Uitgave van een mapje met 16 postkaarten ter gelegenheid van de uitwisselingstentoonstelling tussen Grafisch Atelier Daglicht in Eindhoven en het Manhattan Graphic Center in New York

Kunstenaars:

Linda Arts; Josien Brenneker; Pierre Cops; Piet Dieleman; Birgitta van Drie; Anne van Eck; Gijs Huijgen; Roel Knappstein/ Tommy Perman; Kees de Kort; Bert Loerakker; Stijn Peeters; Carola Popma; Alexandra Roozen; Lucas Silawanebessy; Ingrid Simons; Margriet Thissen

46404_KeesV.jpg 22749_BertV.jpg

dinsdag 01 2008

2008

kunstenaarstijdschrift Daglicht

Ter gelegenheid van het 25 jarig jubileum van Grafisch Atelier Daglicht is het ‘kunstenaarstijdschrift Daglicht” uitgebracht met een gelimiteerde oplage van 125 stuks.
Zestien kunstenaars en vormgevers hebben in verschillende grafische technieken hun bijdrage geleverd aan deze prachtige jubileumuitgave.
Deelnemende kunstenaars en vormgevers zijn:

Linda Arts - Simon Benson - Josien Brenneker - Pierre Cops - Anne van Eck - Ruben Esser - Olivia Glebbeek - Theo van de Goor - Kees de Kort - Johan Kuipers - Bert Loerakker - Erik de Haas - Lucas Silawanebessy - Ingrid Simons - Space 3 - Margriet Thissen.

Het kunsttijdschrift ligt ter inzage bij Grafisch Atelier Daglicht. Een beperkt aantal van deze uitgave is nog te koop. Wees er dus snel bij. De verkoopprijs bedraagt € 50,00 (incl. BTW).

 

Kapitale K

Uitgave bij het samenwerkingsproject "Kapitale K" dat plaatsvond tijdens de Dutch Design Week 2008.

Organisatie: Onomatopee / Grafisch Atelier Daglicht

Gepuliceerd door: Onomatopee

Curators: Eric de Haas, Freek Lomme, Remco van Bladel, Linda Arts

Ontwerp: Eric de Haas i.s.m. Hugo Naber

Tekst: Peter Bil'ak

Vertaling: Erik Jacobs

Drukker: Greve Offset

Oplage : 250

vrijdag 21 2007

2007

Vrij van de Druk

Op 21 september 2008 werd er onder grote belangstelling de overzichtstentoonstelling Gastateliers Daglicht/Beeldenstorm 2007 bij Galerie Peninsula geopend door Alex de Vries. Tevens werd de publicatie "Vrij van de Druk" gepresenteerd.

Oplage : 750 exemplaren

zondag 01 2006

2006

GastAteliers 2006

Uitgegeven naar aanleiding van het Gast Atelier Project 2006

Het gastatelier project is een samenwerking tussen Grafisch Atelier Daglicht en Kunstenaars werkplaats Beeldenstorm.

NL/ENG

Coordinatie project: Margriet Thissen, Margo van de Wiel, Josien Brenneker, Lies Vaas

Uitgegeven door:  Daglicht / Beeldenstorm

Tekst: Rebecca Nelemans

Voorwoord: Ulco Mes

Inleiding : Sophie Gobits-van Beek

Vertaling: Beth O'Brien

Ontwerp: Erik de Haas

Drukker: Lecturis

 

De publiek zaak van de ontwerper

Uitgegeven naar aanleiding van het Mupi-project "Nieuwe Beelden van Nederland"

Het project was een samenwerking tussen de Designacademie Eindhoven en Grafisch Atelier Daglicht.

NL / ENG

Initiatief en organisatie project: Daglicht / Linda Arts, Carlo Storimans

Samenstelling en ontwerp publicatie: Annelys de Vet

Teksten: Dick Bakker & Joris Visser, Anton Beeke, Max Bruinsma, Drs. Sakkers, Ursula Tischner, Daniel van der Velden, Annelys de Vet

Drukwerk: Lecturis, Eindhoven

Isbn: 10-90-72849-07-8

38661_06.jpg

zaterdag 01 2005

2005

GastAteliers 2005

Uitgegeven naar aanleiding van het Gast Atelier Project 2005

Het gastatelier project is een samenwerking tussen Grafisch Atelier Daglicht en Kunstenaars werkplaats Beeldenstorm.

Coordinatie project: Margriet Thissen, Margo van de Wiel

Uitgegeven door:  Daglicht / Beeldenstorm

Tekst: Netty van de Kamp

Voorwoord: Ove Lucas

Inleiding : Ab Hofstee

Ontwerp: Volle-Kracht

Drukker: Roto Smeets GrafiServices

Oplage : 750



Grafiek, een kunst apart

DVD

Een multimedia productie voor educatieve doeleinden.

De DVD geeft inzicht in de vervaardiging van grafiek en de belangrijkste technieken die daarbij gebruikt worden.
De technieken van de hoogdruk, diepdruk, vlakdruk, zeefdruk en digidruk worden behandeld.

donderdag 01 2004

2004 en eerder

 

2004

Gastateliers 2004

Tekst: Arend-Jan Weijsters

Ontwerp: Scherp Ontwerp, Eindhoven

Oplage: 750

Isbn: 90-801658-7-5

 

 

2003

Gastateliers Daglicht Beeldenstorm 2002/2003

Uitgegeven naar aanleiding van het gastatelier project 2002-2003

Tekst: Irene Veenstra

Ontwerp: Space 3

Oplage : 1000

Isbn: 90-801658-5-9

 

 

2002

Rijzend Daglicht

Uitgegeven naar aanleiding van het 20-jarig bestaan van Daglicht

Cover Ontwerp: Dick Bakker

Binnenwerk: Radar Design

 

 

1995

Senza Titolo

Uitgegeven naar aanleiding van de  groot-grafiek workschop " Senza Titolo"

i.s.m. De Fabriek, Eindhoven

Vormgeving: Dick Bakker

Isbn: 90-801658-3-2

27729_04.jpg
1