dinsdag 12 2016
Aanvullingen nieuwsbrief
Expositie Beeldenstorm & Grafisch Atelier Daglicht
De presentatie in het Van Abbehuis van Grafisch Atelier Daglicht van 20 februari tot 13 maart was een mooie presentatie met een zeer drukke opening en vele bezoekers.
Hoogtepunten uit het archief van Daglicht waren te zien en de oneindige mogelijkheden van de grafische techniek om op zeer uitlopende materialen te drukken, zoals steen, hout, textiel en zelfs op cassettebandjes.
Gastateliers:
Ri-Jeanne Cuppens:
Ri-Jeanne Cuppens maakte al vaker gebruik van onze gastateliers. Ze gebruikt haar werkperiodes voor verdieping en experiment binnen haar beroepspraktijk. Ze heeft zowel 2D als 3D gewerkt. De afgelopen werkperiode maakte zij enkele zeefdrukken.
Francesca Marti:
Francesca Marti is een kunstenaar uit Mallorca. Zij werd uitgenodigd door Dhr. Meulensteen om in maart een aantal weken te werken in ons gastatelier en werkplaats ter voorbereiding van haar oeuvre-tentoonstelling in het Danubiana Meulensteen Art Museum in Bratislava, Slowakije, die eind november van dit jaar opent.
Ze heeft bij Daglicht meerdere grote gerasterde foto’s over schilderingen heen gezeefdrukt.
Zij heeft gewerkt op verschillende ondergronden en zeefdrukken maken onderdeel uit van de serie ‘Dreamers’ die verwerkt gaat worden in een installatie bij haar tentoonstelling. http://www.francescamarti.com
Griet Menschaert:
Ter voorbereiding van haar performance ART IS REAL! IS ART REAL? in het kader van 80 jaar Van Abbemuseum heeft Griet Menschaert in onze ruimte gewerkt aan een aantal tekeningen. De
performance vindt plaats in de Eindhovense binnenstad en in het museum met vier kleurrijke vaandels met teksten op beide zijden die elkaar ontwrichten. Bijvoorbeeld: 'Follow the Free Guide' aan de ene kant en 'Be The Free Guide' aan de andere kant.
14 April, 11.00 to 17 April , 19:00, Eindhoven/Van Abbemuseum
Krassen op de ziel
Op 19 maart vond bij Daglicht een seminar etsen voor hulpverleners plaats: Krassen in de ziel.
Organisatie ; Stichting-to-the-Etch. Zeven activiteitenbegeleiders en hulpverleners met een creatieve beroepspraktijk hebben een dag lang etsen gemaakt en gediscussieerd naar aanleiding van een lezing gegeven door Cornelie Samson: ‘Waar ligt de helende kracht van een eeuwenoude grafische techniek als etsen? Kan de techniek cliënten een handvat bieden zich uit te drukken en om vertrouwen in hun eigen kunnen op te doen?’
Workshops
Design Academy: kennismaking met de werkplaats.
De vier groepen van ongeveer 12 studenten hebben bij Daglicht op een woensdagmiddag een introductie zeefdruk op textiel en papier gekregen. Dit initiatief van de Design Academy is er op gericht om studenten kennis te laten maken met de mogelijkheden die Eindhoven hen kan bieden voor een succesvolle studie. De groep, bestaande uit studenten uit alle werelddelen, ontvingen eerst een rondleiding met uitleg over alle technieken in de werkplaats en hoe die door designers zijn toe te passen. Na de introductie over het zeefdrukken zijn de studenten gaan experimenteren met diverse zeven op allerlei ondergronden en combinaties. Voor een aantal was vooral het bedrukken van textiel interessant en er werden al plannen gemaakt om te werken aan de nieuwe textieltafel.
Studium Generale TU/e Eindhoven: workshop zeefdruk
Via Studium Generale werd dit jaar weer de mogelijkheid geboden om een cursus zeefdruk te volgen op woensdagavond. Het maximale aantal van 12 deelnemers was snel volgeboekt. De groep bestond voornamelijk uit studenten Industrial Design en Bouwkunde aangevuld met studenten van andere richtingen. Op de vier avonden is er gedrukt op papier, hout, tassen, shirts en zijn er boekomslagen ontworpen en uitgevoerd. De klassieke opvatting over zeefdruk in oplage is vervangen door de behoefte aan onderzoek en spelen met de uitgebreide mogelijkheden die de techniek bij Daglicht biedt voor de studenten in de toekomst.
Eckart College Grafische technieken.
Grafiek heeft bij het Eckart college een lange traditie. In de jaren zeventig stond er al een etspers in het tekenlokaal die door leerlingen na schooltijd gebuikt kon worden om grafiek te maken voor b.v. een presentatie map voor de selectie van een kunstacademie. De nabijheid van Daglicht geeft de leerlingen de kans om zich extra te verdiepen in de grafische technieken. Op school hebben de leerlingen onder begeleiding van hun docenten verschillende technieken voorbereid. Ze prepareerden een kleurenlinosnede, een blinddruk, een materiaaldruk, en een ontwerp voor een zeefdruk. Al deze technieken moesten op een woensdag gedrukt worden. Dit betekende dat er in flink tempo gewerkt werd met een stevige deadline.
Fraser Stewart: ‘Pressed on the edge’
‘Pressed on the edge’ is een project van Fraser Stewart uit 2016 waarin hij een serie etsen op formaat 240 X 110 cm heeft gemaakt die bij Daglicht gedrukt zijn. Het project is van start gegaan tijdens een residentie periode bij de Rijksacademie in Amsterdam. Zijn observatie van spelende jongens, die een automobilist tot uiterste woede dreven, zijn de aanleiding voor de serie ‘Pressed on the edge’. Bij de sloop van een gebouw vroeg Fraser aan de bouwvakkers om stukken geërodeerde en verbogen zinkplaten. Tijdens pogingen om de platen weer vlak te krijgen heeft de uitvoerder met een vorkheftruck assistentie verleend. In de sporen die zo ontstonden zag Fraser de aanleiding voor de uiteindelijke afbeelding op de grote zinkplaten en vond hij een manier om deze om te zetten door het etsen van de platen in bruikbare platen voor een serie prenten. In deze eenvoudige actie van ‘trial and error’ kan het materiaal worden vervormd en vernietigd. Door het testen van de uiterste limieten van het materiaal en het transformeren onthuld het zink zijn kwetsbaarheid.
De prenten zijn getoond op de London Contemporary Artfair 2016 en op de Art Rotterdam 2016.